over pieter | contact | teksten

202401 pieterdedecker zelfportret 1

Pieter De Decker

Pieter De Decker is illustrator, ontwerper en kunstenaar. Hij heeft een weide interesse en dat uit zich in zeer uiteenlopende projecten. Hij maakt illustraties, kunstintegratie in publieke ruimtes, lichtobjecten, kunstwerken en (kinder)theaterprojecten. Een rode draad doorheen al dit werk, is het spelen met licht, textuur en transparantie. Jarenlange ervaring en uitdieping van kennis van print-technieken helpen om tot een schitterend resultaat te komen.

_
Pieter De Decker, °1982, Zwijndrecht
Meester in de beeldende kunsten (illustratie), St-Lucas Antwerpen, 2008

pieter @ pieterdedecker.com
+32 498 375 406

instagram
facebook
linkedin

rescaping the landscape

teksten over mijn ‘landscapes’

RESCAPING THE LANDSCAPE

Pieter De Decker tracht in zijn werken nieuwe landschappen te (her)scheppen. Vanuit een diepgaande verwondering voor kleine fenomenen in de eigen omgeving experimenteert hij met licht, fotoprints en druktechnieken. Hij zuivert beelden uit van menselijke aspecten, bewerkt ze en vermengt verschillende beeldlagen volgens een eigen techniek.

Het resulteert in verschillende soorten werken, waarvan de ‘landscape frames’ bestaan uit meerlagige prints op beide zijden van transparante plexiglas panelen. Afhankelijk van de lichtinval, de stand van de toeschouwer en de weersomstandigheden ontstaat er telkens een andere beeldervaring. Tijdsverloop is daarom een belangrijk element in het werk van Pieter. Als toeschouwer heb je tijd en geduld nodig om het werk te zien veranderen en die tijdsduur houdt een mogelijkheid tot reflectie en contemplatie in. Zo maakte hij verschillende landscape frames voor herdenkingsplaatsen.

Ook zijn kleinere werken hebben als basis de vermenging van beeldlagen en licht, zij het als translucent object, als lichtbak of als gedrukte foto.

Daarnaast is Pieter ook actief als ontwerper en illustrator, waarbij hij zich richt op kunstintegraties, publicaties en (kinder)theaterprojecten.

2021.04.09 LaurelineSoubry PieterDeDecker 48 web

Lichtbaken in een grijze straat

Pieter De Decker bewees reeds eerder over de juiste werkwijze en artistieke inzichten te beschikken om met deze opvallende raampartij aan de slag te kunnen. Zijn werk kenmerkt zich door een spel met licht en schaduw. De manier waarop hij dag- of kunstlicht door laat sijpelen in zijn prints zorgt ervoor dat je het werk een heel etmaal door anders zal ervaren.
2021.04.09 LaurelineSoubry PieterDeDecker 48 web

The Art Couch – een gesprek

Kan je natuur toevoegen aan de natuur? Het lijkt een absurde gedachte. De natuur is een en ondeelbaar toch? Het vergt misschien een kunstenaar om zo’n absurde poging ook maar te willen wagen.
2021.04.09 LaurelineSoubry PieterDeDecker 48 web

WARP – K1-vitrine

De wolkenlucht van Pieter De Decker voor de vitrine K1 bij WARP lijkt onbegrensd. Je wordt er als toeschouwer middenin gezogen, er is geen horizon of ander eindpunt te bespeuren. Bovendien bevinden de wolken zich op ooghoogte, een vreemde ervaring...
2021.04.09 LaurelineSoubry PieterDeDecker 48 web

Lichtbeelden in ’t Waaigat

Het desolate, lege, uitgestrekte landschap weet hem te bekoren. Deze ervaring tracht hij om te zetten in zijn beelden. Hij experimenteert met fotoprints, papiersoorten, licht en fototoestel. Hij recreëert het landschap, ontdoet het van menselijke aspecten. Verschillende lagen, verschillende beelden boven en door elkaar maken een nieuw landschap...
2021.04.09 LaurelineSoubry PieterDeDecker 48 web

Labaer – Maaseik

Doorgaans refereren de op fotografie geënte beelden van Pieter De Decker aan het menselijk handelen binnen een groots natuurkader. Hier echter lijkt het alsof hij de mens wil verdringen en de toeschouwer het landschap van ‘weleer’ wil teruggeven....